preloader image

ΛΟΥΔΑΣ

ΛΟΥΔΑΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ένα οικογενειακό οινοποιείο στους πρόποδες των Μετεώρων, που στεγάζει τη φιλοσοφία ζωής δύο ανθρώπων, του Κωνσταντίνου Λούδα και της συζύγου του Ζαχαρούλας κι εκφράζεται μέσα από το κρασί. Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το οινοποιείο, εκτός από μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς με θέα τα Μετέωρα, είναι ταυτόχρονα και μία από τις πιο σημαντικές ιστορικά περιοχές της Ελλάδας κι αποτελεί τουριστικό προορισμό με προτάσεις για πολλαπλές δραστηριότητες.

Η ενασχόληση της οικογένειας με την αμπελοκαλλιέργεια άρχισε στις αρχές του περασμένου αιώνα, φυτεύοντας τα πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα για εμπορική και οικογενειακή χρήση. Συνεχίζοντας την παράδοση, το 2006 δημιουργήθηκε ένα οικογενειακό οινοποιείο, με στόχο την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών με σύγχρονο τρόπο οινοποίησης.

Τα τριάντα στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων απλώνονται σε μια πλαγιά απέναντι από τα Μετέωρα σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τα πρώτα δέκα στρέμματα αναμπελώθηκαν το 1967 από τον οινόφιλο-ιερέα παππού του Κωνσταντίνου Λούδα με την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου που έχει δέσει την ύπαρξή της με την αμπελουργική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Από το 2001 δημιουργήθηκαν τα υπόλοιπα κι αναμπελώθηκαν τα παλιά με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αμβούργου, Ροδίτη, Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot που συνιστώνται στην περιοχή για τοπικό οίνο. Το οινοποιείο στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής σαν μία από τις νέες αμπελουργικές ζώνες, ειδικότερα δε για τις ελληνικές ποικιλίες, αναβιώνοντας έτσι την παλαιά αίγλη του Νομού όσον αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια.

Στόχος της οικογένειας είναι η επέκταση των αμπελώνων στα απαραίτητα στρέμματα για την αποκλειστική διαχείριση των σταφυλιών που χρειάζονται στη δημιουργία των κρασιών τους. Μέχρι τότε το οινοποιείο συνεργάζεται με συγκεκριμένους παραγωγούς από τη Διάβα, την ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και άλλες περιοχές της Ελλάδας κατόπιν συνεννόησης για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, διατηρώντας πάντα την ποιότητα στην καλλιέργεια των σταφυλιών αλλά και τη φιλοσοφία των κρασιών που θέλει να παράγει η οικογένεια.

Στη Διάβα Καλαμπάκας υπήρχε ιστορία αμπελουργίας από τις αρχές του περασμένου αιώνα και τα κρασιά της είχαν βραβευτεί το 1933 στην έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις

Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάβα Καλαμπάκας — Θεσσαλία

T. +30 24320 24 171
loudask@gmail.com